Duurzaamheid is een begrip dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt, en dat is natuurlijk alleen maar positief. Hoe meer we met z’n allen bijdragen aan een duurzame maatschappij, hoe gezonder het milieu blijft én hoe beter het leven voor iedereen.

Eigenlijk is het vooral op grote schaal dat er aanpassingen en veranderingen moeten gebeuren die met duurzaamheid te maken hebben. En dat geeft bedrijven en ondernemingen de verantwoordelijkheid om op hun eigen manier een steentje bij te dragen. Hoe werk je nu duurzamer als organisatie of onderneming? Hieronder lees je meer!

4 duurzaamheidstips voor bedrijven

1. Ga voor LED verlichting

Ten eerste is het een goed idee om zoveel mogelijk van je gewone verlichting te vervangen voor duurzame LED verlichting. Dergelijke lampen gaan tot wel 30 keer zo lang mee als gewone gloeilampen en verbruiken minder energie.

Daarbij zijn LED lampen in zowat elke mogelijke situatie toepasbaar: van laboratoria tot een gewoon kantoor en andere ruimtes, er bestaan meer dan genoeg mogelijkheden voor elke werkplaats of bedrijf.

2. Duurzame koffie en thee

Het klinkt misschien vreemd, maar producten als koffie en thee zijn twee van de meest gebruikte en geconsumeerde in bedrijven. Het is daarom een goed idee om over te schakelen op duurzame alternatieven, die een minder grote belasting zijn voor het milieu.

Zo draag je bij aan duurzame bosbouw en dat maakt al een groot verschil op de lange termijn. Het voordeel van duurzame, biologische alternatieven is daarbij dat er heel wat mogelijkheden bestaan op het vlak van smaak en combinaties bij thee en koffie. Je werknemers hoeven dus niet in te boeten op het vlak van genot of keuzevrijheid, terwijl je toch duurzamer werkt als bedrijf!

3. Inactieve apparaten uitschakelen

Ten slotte kan je al heel wat energie besparen in je onderneming als je inactieve apparaten uitschakelt. Denk maar aan faxapparatuur, computers en machines, die in slaapstand of ongebruikte stand misschien niet zo heel veel verbruiken maar op het einde van de maand toch zorgen voor een hogere energiefactuur.

Maak er dus een gewoonte van om inactieve apparatuur en machines of computers af te zetten. Zo voorkom je sluipverbruik, en dat komt zowel je bedrijfsportemonnee als het milieu ten goede!

4. Print minder papier

Ten slotte is het een goed idee om minder papier te gebruiken binnen je bedrijf, in de mate van het mogelijk. Papier begint steeds meer een kostbare grondstof te worden, en dat heeft natuurlijk te maken met de staat van de bosbouw en de effecten daarvan op de kwaliteit en gezondheid van het milieu.

Probeer dus meer digitale documenten en papieren te gebruiken, aangezien deze het milieu niet belasten. Ook zijn digitale varianten en alternatieven veel goedkoper voor jou als ondernemer, en dat is natuurlijk een bonusvoordeel!