Je bent ongetwijfeld bewust van het feit dat technologische ontwikkelingen onze maatschappij veel goeds hebben gedaan. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld gemakkelijker om informatie op te zoeken via internet. Daarnaast zijn veel processen in ons reguliere bestaan vergemakkelijkt dankzij de technologische ontwikkelingen. Iedereen is zich wel bewust van de voordelen, maar er zijn uiteraard ook verschillende nadelen. In deze tekst gaan we wat dieper op die nadelen in.

De gemiddelde mens heeft minder sociale contacten

De technologische ontwikkelingen hebben er onder andere voor gezorgd dat mensen tegenwoordig minder sociale contacten hebben. Tegenwoordig heb je bij de supermarkten bijvoorbeeld zelfscans. Ook in bibliotheken kun je boeken lenen zonder dat je personeel nodig hebt. Dit is wel jammer, want op die manier kom je als normale burger minder gemakkelijk in contact met andere mensen. De mens is een sociaal dier en uit onderzoek is gebleken dat een gebrek aan sociale contacten niet goed is voor een mens.

Mensen kunnen zich minder goed concentreren

Dankzij de vele technologische ontwikkelingen kunnen mensen zich tegenwoordig ook minder goed concentreren dan vroeger. Maar waar ligt dit dan aan? Welnu, in de eerste plaats heeft dit te maken met onze smartphone. Vrijwel iedereen gebruikt de smartphone voor het kijken van korte filmpjes en de sociale media. Voor al deze zaken heb je een korte spanningsboog nodig. Dit heeft automatisch een negatief effect op de algehele concentratie van een persoon. Soms moet de concentratie van een mens ook uitgedaagd worden.

Mensen met een slecht concentratievermogen ervaren veel nadelen in het dagelijks leven. Ze zijn in eerste instantie niet in staat om lange teksten te lezen, waardoor het lastig voor ze is om kennis te vergaren. Daarnaast kunnen ze zich moeizaam concentreren op het werk en dit is weer nadelig voor de algehele productiviteit.

Het probleem van kunstmatige intelligentie

Tegenwoordig zijn er robots waar je als mens gewoon mee kunt praten. Daarnaast zijn er ook robots die bepaalde taken voor je uitvoeren. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het maaien van gras. Dit klinkt allemaal praktisch en onschuldig, maar veel experts zijn bang dat doorontwikkelingen schadelijk kunnen zijn voor de mensheid. Dit zie je ook terug in veel dystopische films. Denk dan een een plot waarbij de mensheid wordt vernietigd door de robots, omdat we ze te slim gemaakt hebben. Uiteraard is dit een uitvergroting van de realiteit, maar het is zeker van belang om deze ontwikkelingen in de gaten te houden.

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op de verschillende nadelen van technologie. Hopelijk hebben we je goed geïnformeerd.