Voor veel mensen is een kopje koffie het perfecte begin van de dag. Andere komen dan weer hun werkdag niet door zonder de nodige hoeveelheid cafeïne. Vandaag de dag bestaan er verschillende merken koffie en kan je op meerdere manieren een kop koffie zetten. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op de wondere wereld van koffie. 

Verschillende soorten koffie

De tijd waarin je enkel een kopje zwarte koffie kon bestellen of drinken is al lang verleden tijd. Wanneer je tegenwoordig een restaurant of café binnenstapt, heb je mogelijkheden genoeg. Denk maar aan een espresso of een cappuccino. Een espresso is de ideale keuze wanneer je voor een straffe smaak wil gaan. Een cappuccino bestaat dan weer uit een espresso, melk en melkschuim. Daarnaast bestaan er vandaag de dag zelfs ijskoffies. Je drinkt deze dus volledig koud en vaak in combinatie met ijsblokjes. 

Naast de verschillende soorten koffies heb je natuurlijk ook meerdere merken die allemaal uit verschillende landen afkomstig zijn. Voorbeelden zijn koffie van Segafredo of Lavazza. Beide zijn Italiaanse merken die al decennialang koffie maken. Daarnaast heb je nog koffie die uit Amerika komt, zoals Jamaica of Costa Rica. Keuze genoeg met andere woorden! 

Manieren van koffie zetten 

Naast de soorten koffies waaruit je kan kiezen, zijn er ook verschillende manieren van koffie zetten. Zo zijn er bijvoorbeeld ook merken die zowel gemalen koffie in hun gamma hebben als koffiebonen. Een bekend voorbeeld hiervan is lavazza. Segafredo heeft dan weer zowel koffiebonen als cups in zijn aanbod. 

De populairste manier van koffie zetten is nog steeds met koffiebonen, maar ook pads en cups zijn vandaag erg populair. Het voordeel bij deze laatste is dat je heel eenvoudig en snel verschillende soorten koffie kan klaarmaken. Heb je zin in een latte machiato of toch liever een espresso? Je hoeft gewoon de juiste cup te kiezen en binnen een minuut heb je lekkere koffie. 

Hoe zet je de perfecte kop koffie?

Je zal waarschijnlijk al wel eens gedacht hebben dat de koffie op restaurant of café net iets beter smaakt dan wanneer je hem zelf maakt. Het belangrijkste onderdeel bij een echte authentieke koffie zijn natuurlijk nog steeds de koffiebonen. De kwaliteit hiervan bepaalt voor een groot stuk ook de kwaliteit van je koffie. Ben je fan van mildere koffie? Dan kies je best voor Arabica bonen. Mag het wat pittiger en bitter, dan zijn Robusta bonen meer iets voor jou. Daarna kan je kiezen tussen het gebruik van een koffiefilter zoals ze het vroeger deden of je kan ook koffie warm maken door het op je vuur te zetten. 

Er zijn met andere woorden enorm veel soorten koffie én manieren om deze te zetten. Het belangrijkste is dat je gewoon geniet van jouw kopje!