Bij het inrichten van je woning dien je ontzettend veel keuzes te maken. Welke kleur krijgen de muren? Welke meubels zouden leuk ogen? En ook: wat soort raamdecoratie wil ik? Er is zo’n breed gamma aan raamdecoratie, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Om je zoektocht en keuze te vergemakkelijken, geven we je in dit artikel mee welke raamdecoratie het beste bij je past afhankelijk van je noden. 

Decoratief element

Wanneer jij je heel graag bezig houdt met je interieur, dan zijn klassieke gordijnen zeker iets voor jou. Het fijne aan deze lange lappen stof is dat er zoveel keuze aanwezig is. Zo komen klassieke gordijnen in verschillende kleuren, diktes en materialen voor waardoor er voor elk wat wils uit. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een lichtere kleur wat perfect past bij een sober interieur, of kan je net kiezen voor een felle kleur waardoor je gordijnen de eyecatcher van de ruimte worden. Je vindt dus ongetwijfeld klassieke gordijnen die perfect passen bij je interieur en die voor nog meer sfeer zorgen in de ruimte waar je ze wil ophangen. Als je het jezelf gemakkelijk wil maken, kan je kiezen voor kant-en-klaar gordijnen, die dus al helemaal af zijn en je enkel nog moet ophangen Maar indien je je interieur tot in de kleinste details zelf wil bepalen, kan je ook gordijnen op maat laten maken. 

Functionaliteit primeert

Klassieke gordijnen worden dus vaak gekozen omwille van decoratieve doeleinden. Maar misschien ga jij net op zoek naar gordijnen die ook belangrijke functionaliteiten te bieden hebben, zoals het garanderen van privacy en het controleren van de lichtinval. Als dit het geval is voor jou, kies dan zeker voor jaloezieën of (duo) rolgordijnen. Jaloezieën zijn horizontale stroken, ook wel lamellen genoemd, die je toelaten om de hoeveelheid lichtinval te bepalen door de hoek van de lamellen aan te passen. Tegelijk bepaalt dit ook hoeveel inkijk en dus hoeveel privacy je hebt. Ook kan je de jaloezieën optrekken of laten zakken, dit tot op een hoogte naar keuze. Als je dus overdag zoveel mogelijk zonlicht wil binnen laten kan je ze volledig optrekken, en wanneer het donker wordt weer volledig laten zakken. Jaloezieën worden trouwens gemaakt uit verschillende materialen, zoals hout of aluminium. Rolgordijnen hebben dezelfde functionaliteiten als jaloezieën, alleen gaat het hier niet om lamellen, maar wel om een stuk stof dat rond een buis zit en naar boven of onder kan gerold worden. Duo rolgordijnen bevatten dan weer twee banen stof die langs elkaar bewegen. De ene stof is hierbij transparant terwijl de ander semi-transparant of verduisterend werkt.    

Makkelijk aan te brengen

Als jij echter niet te lang wil nadenken over de raamdecoratie die het beste past bij jouw interieur, en je op zoek bent naar een gemakkelijke optie, dan kan je ook kiezen voor raamfolie. Raamfolie is een dunne folie die je heel eenvoudig zelf aan de binnenzijde van je raam kan plakken, en je tegelijkertijd toch ook privacy biedt. Het heeft niet de charme van een gordijn of jaloezie, maar het is wel praktisch omdat het weinig monteringswerk vereist. 

Weet je na het lezen van dit artikel echt niet wat kiezen als het aankomt op raamdecoratie? Dat is geen enkel probleem. Je kan namelijk verschillende soorten raamdecoratie perfect met elkaar combineren. Weg met die keuzestress dus!