Heeft u een hoge bloeddruk of hoge bloeddruk maar wilt u liever geen medicijnen slikken? Gelukkig zijn er andere manieren om de bloeddruk te verlagen. Hoe kun je een hoge bloeddruk verlagen op een natuurlijke manier, dus zonder het gebruik van medicijnen?

Wanneer spreken we van een hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk of hypertensie is een aandoening die veel meer voorkomt dan gedacht. Meer dan 25 procent van onze bevolking heeft er last van. Hoe ouder we worden, hoe groter ons risico op een hoge bloeddruk. Zo kampen meer dan de helft van alle 65- plussers met dit probleem. Hoge bloeddruk veroorzaakt aanvankelijk weinig of geen problemen. symptomen. Maar het is vaak oorzaak ernstige aandoeningen zoals aderverkalking, hart- en vaatziekten en diabetes.

Oorzaken van hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk heeft meerdere oorzaken. De belangrijksten zijn:

Overgewicht
Een ongezond eetpatroon: met teveel ongezonde verzadigde vetten en transvetten
Geraffineerde suiker: zoals in snoep, koekjes, gebak en in chips maar ook in alle soorten wit brood, witte deegwaren en rijst
Het drinken van frisdranken en energiedranken
Light voeding en dranken
Stress
Een gebrek aan lichaamsbeweging
Roken
Overmatig alcohol drinken
Symptomen hoge bloeddruk

De meesten van ons hebben dus geen klachten bij hoge bloeddruk. Het kan jaren duren voor een hoge bloeddruk wordt vastgesteld. De eerste symptomen treden op bij een sterk verhoogd is. Dit zijn voornamelijk hoofdpijn, oogproblemen, beroerte, infarcten en nierfalen. De meeste van ons hebben dus geen klachten over een hoge bloeddruk. Dit is ook één van de gevaren. Het kan jaren bestaan zonder dat het wordt opgemerkt. Bij een sterk  verhoogde bloeddruk doen zich wél klachten voor. Dat zijn dan vooral hoofdpijn, oogklachten, een beroerte of een hartinfarct en nierfalen.

Wanneer is onze bloeddruk te hoog?
 

Door de werking van ons hart ontstaat er een bovendruk wanneer ons hart samenknijpt en een onderdruk bij de ontspanning van ons hart. Daardoor schommelt onze bloeddruk constant. Overdag is onze bloeddruk wat hoger dan ’s nachts wat lager. Inspanningen, stress en allerlei emoties hebben een negatieve invloed op onze bloeddruk. Om een hoge of verhoogde bloeddruk vast te stellen is het nodig die op meerdere momenten te meten. Bij voorkeur thuis in je vertrouwde omgeving. Je bloeddruk is te hoog als bij meerdere metingen je bovendruk 140 mmHg of hoger is, en je onderdruk 90 mmHg of hoger is.

Medicijnen tegen hoge bloeddruk

Bij een hoge bloeddruk worden vaak medicijnen voorgeschreven. Die hebben zowel voor- als nadelen. Deze voordelen wegen niet op tegen de nadelen.

Hoge bloeddruk voorkomen of behandelen met minder suiker eten

Een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk is een ongezond eetpatroon met veel ongezonde verzadigde vetten, transvetten en toegevoegde suikers. Beperk dus zoveel mogelijk het eten van:

Vette voeding: vooral vet en bewerkt vlees
Alle gefrituurde gerechten
Kant- en- klare maaltijden
Diepvriesmaaltijden
Suiker zoals in snoep, koekjes, gebak en chips
Alle witte broodsoorten, witte deegwaren en rijst
Alle frisdranken en energiedranken
Light voeding en dranken
Hoge bloeddruk verlagen met meditatie

Meditatie en vooral yoga kunnen stress verlagen en zo ook een hoge bloeddruk. Ook op de juiste manier ademen en dieper ademen helpt tegen een hoge bloeddruk. Adem daarom enkele keren per dag diep in gedurende dertig seconden 30 seconden. Dat kan een hoge bloeddruk verlagen.

Met pure chocolade

Eet dagelijks pure chocolade. Dat is chocolade met minstens 85 procent ruwe cacao. Maar… eet dagelijks nooit meer dan twintig gram van deze chocolade.

Door dagelijks meer te bewegen

Elke dag voldoende bewegen kan Je bloeddruk verlagen en je risico op gerelateerde ziekten verminderen. Je moet niet meteen trainen als een topsporter. Heb je een zittend beroep waarbij je zelden beweegt? Dan is elke dag een half uur wandelen, joggen of fietsen voldoende om je bloeddruk te verbeteren.